Čeľaď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité / šachorovité
Carex rufina
Rozšírenie: Druh s obmedzeným areálom. Súvislejší výskyt má iba v pohoriach Škandinávie (Nórsko a vzácne Švédsko). Okrem toho je známy z niekoľkých lokalít na Islande, vzácne roztrúsenie na pobreží Grónska a izolovaný výskyt je v Kanade, západne od Hudsonovho zálivu.
Carex rufina
Ekológia: Horský druh, v Škandinávii sa vyskytuje v alpínskych spoločenstvách nad 1000 m n. m., (severnejšie nižšie), v Grónsku stúpa až do 800 m n. m. Vyhľadáva otvorené miesta s nezapojenou vegetáciou alebo aj úplne bez nej, brehy riek, pod morénami, vzácne aj v štrbinách skál. Vyžaduje vlhké až mokré, piesočnaté a štrkovité, plytké, kyslé pôdy chudobné na živiny. V nórskych horách ho môžeme nájsť aj na okrajoch ciest a na zošľapovaných miestach.
Carex rufina
Opis: Trváca, husto trsnatá rastlina vysoká 4–8 cm. Byle vzpriamené až poliehavé, lysé, sivozelené, pošvy červenohnedé. Listy 1,5–2 mm široké, mäkké, bledo až sivo zelené, dlho končisté, dlhšie ako byľ, ploché alebo s čepeľou v tvare U. Súkvetie zložené z 3–4 husto nakopených, vzpriamených kláskov 10–15 × 3 mm, vrcholový obojpohlavný so samčími kvetmi na báze klásku, ďalšie samičie, listeň široký do 1,5 mm, dlhší ako súkvetie. Samičie plevy kratšie ako pamechúriky, tie 2–2,2 × 1,2–1,5 mm, červeno hnedé až čierne, tupo zakončené, hladké, v hornej polovici a na plytkom 2-úkrojkovom zobáčiku drsné. Nažky 2–2,5 mm dlhé, matné. Kvitne od júna do augusta.
Poznámka: Druh je zriedkavý v celom svojom areáli a patrí medzi najvzácnejšie severské ostrice.
Carex rufina
Carex rufina
Foto: 21. 7. 2005 a 23. 8. 2006 (Nórsko, Oppland).