Syn.: Carex wohllenbii Hoppe – ostřice stepní
Čeleď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité
Carex supina
Rozšíření: Celkově je rozšířena kontinentálně až eurasijsky. V teplých oblastech ČR roste roztroušeně.
Ekologie: Vyhledává suchá stanoviště jako stepní trávníky, písčiny a světlé lesy (například písčité bory). Půdy preferuje výhřevné, suché, zásadité až slabě kyselé, písčitohlinité i kamenité.
Popis: Řídce trsnatá různoklasá ostřice se štíhlou, 5–20 cm vysokou lodyhou. Ploché až svinuté listy jsou vždy kratší než lodyha. Síťovitě rozpadavé pochvy dolních listů jsou purpurově zbarvené. Kvete od dubna do května. Husté kulovité samičí klásky obsahují 3–5 trojblizných květů, nikdy nepřesahují samčí klásek, jejich červenohnědé plevy mají široký suchomázdřitý okraj a přisedlý dolní samičí klásek je podepřený šupinovitým listenem bez pochvy. Kulaté až obvejcovité lysé lesklé mošničky jsou nejprve zelené a později za zralosti nápadně žluté.
Záměny: V ČR rostoucí suchomilný druh Carex alba se liší stopkatým dolním kláskem, který je podepřený bezčepelným, ale pochvatým listenem a žilkovanými, v době zralosti tmavohnědými mošničkami. Pozor! Na Slovensku, v Maďarsku a v jiných zemích Evropy lze oba uvedené druhy zaměnit také s ostřicí leskloplodou C. liparocarpos.
Ohrožení a ochrana: Ostřice drobná je zařazena mezi ohrožené druhy naší květeny (C3).
Carex supinaCarex supina
Carex supinaCarex supina
Fotografováno dne 29. 5. 2008 (Váté písky u Bzence).