Syn.: Cyanus pullatus Gaertn., Melanoloma pullatum (L.) Fourr.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Centaurea pullata
Rozšíření: Západomediteránní druh, vyskytuje se v severozápadní Africe, v jižní polovině Pyrenejského poloostrova a objevuje se i v jižní Francii.
Ekologie: Roste na loukách a pastvinách, při okraji polí i cest, v pásmu od možského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 1500 m. Kvete od února do června.
Centaurea pullata
Popis: Jednoletá (C. p. subsp. baetica) nebo vytrvalá (nominátní poddruh) bylina s lodyhou přímou, až 55 cm dlouhou, jednoduchou nebo větvenou, až k úboru olistěnou. Přízemní listy vyrůstají v růžici, jsou řapíkaté, podlouhlé, chobotnaté až lyrovité, chlupaté; lodyžní listy jsou lyrovité, laločnaté či až dokonce celokrajné, obvykle s 2–5 páry postranních laloků. Úbor dosahuje průměru 3–5 cm; zákrov je vejcovitý, 15–20 mm dlouhý, lysý, zákrovní listeny ve 4–6 řadách, jsou kopinaté až vejčité, zelené, na okraji s černými třásnitými přívěsky a na vrcholu se zpeřeně větveným trnem; květy jsou trubkovité, bělavé či růžové, cípy okrajových sterilních květů jsou nestejné, paprskující, růžové, vzácněji bílé. Plodem je nažka, 3–4 mm dlouhá, s chmýrem až 3 mm dlouhým, bílým.
Centaurea pullata
Centaurea pullata
Centaurea pullata
Centaurea pullata
Fotografovaly Jindřiška Vančurová, dne 20. 4. 2017 (Portugalsko, region Alentejo, São Luís), a Věra Svobodová, dne 16. 5. 2017 (Španělsko, Andalusie, Acequia de los Hábices).