Syn.: Pteris cornuta P. Beauv.
Čeleď: Ceratopteridaceae Underw.; Pteridaceae E. D. M. Kirchn. – křídelnicovité
Ceratopteris cornuta
Rozšíření: Roste v tropických částech Afriky a jihovýchodní Asie, zasahuje snad až na Novou Guineu.
Ekologie: Kapradina rostoucí přímo z vody ve sladkovodních mokřadech nebo v příkopech s pomalu proudící vodou. Vyžaduje podmínky tropického klimatu.
Ceratopteris cornuta
Popis: Z oddenku rostoucího v bahně vyrůstají 2 morfologicky poněkud rozdílné typy listů. Sterilní listy mají tlustý, rýhovaný řapík, jsou dužnaté, 2–3krát zpeřené, úkrojky posledního řádu jsou v obrysu kopinaté, peřenosečné, fertilní listy jsou podobné, ale úkrojky posledního řádu jsou užší, nedělené, čárkovité, s podvinutými okraji, které chrání okrouhlé kupky výtrusnic na spodní straně.
Ceratopteris cornutaCeratopteris cornuta
Ceratopteris cornuta
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 1. a 12. 2. 2011 (Seychely, ostrov Mahé: Victoria; ostrov Praslin: Anse Georgette).