Syn.: Chusquea andina Phil., Chusquea argentina Parodi, Chusquea breviglumis Phil.
Čeleď: Poaceae Barnhard – lipnicovité
Chusquea culeou
Rozšíření: Vyskytuje se v Jižní Americe v Chile (regiony IV a VII–XI) a v Argentině v provinciích Chubut, Neuquén a Río Negro.
Ekologie: Stanovištěm jsou srážkově dosti bohaté svahy od hladiny moře až do nadmořské výšky 2000 m.
Chusquea culeou
Popis: Statná vytrvalá tráva (bambus) vysoká 1–7 m; stébla jsou přímá, dřevnatá, nekořenující; články jsou oblé, hladké, tvoří se v nich svazek postranních větví, s jednou větvičkou dominantní, avšak slabší než hlavní stéblo, ostatní jsou ještě útlejší. Listy jsou pochvaté, krátce řapíkaté, čepel je opadavá, kopinatá, 2,5–8 cm dlouhá a 0,4–0,8 cm široká, lysá, se síťovitou žilnatinou, na okraji chrupavčitá, podvinutá, drsná, na vrcholu pichlavá; listová pochva je delší než odpovídající článek; jazýček je lysý, zaoblený. Květenství je 3–6 cm dlouhá lata s chlupatým vřetenem; větvičky nesou 1–3 vejčité, smáčknuté, 6–8 mm dlouhé klásky s 2 sterilními květy na bázi a jedním fertilním; dolní pleva je vejčitá, 1,5–2 mm dlouhá, blanitá, kýlnatá, jednožilná, horní pleva je 2,5–3 mm dlouhá, podobná dolní; pluchy sterilních květů jsou kratší než květu fertilního, nachové, 3žilné, chlupaté, zašpičatělé, plucha fertilního květu je 6–8 mm dlouhá, kožovitá, nachová, 9–10žilná; plenky jsou 3; tyčinky jsou 3, blizny jsou 2. Obilky jsou okoralé, 4–6 mm dlouhé, světle hnědé.
Využití: Místy se pěstuje jako okrasná rostlina, v našich podmínkách však není příliš odolný vůči vymrzání.
Chusquea culeou
Chusquea culeou
Chusquea culeou
Chusquea culeou
Fotografovala Jindřiška Vančurová, v únoru 2012 (Argentina, Parque Nacional Nahuel Huapi).