Syn.: Sonchus alpinus L., Mulgedium alpinum (L.) Less.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Cicerbita alpina

Cicerbita alpina

Rozšíření: Evropský arkticko-alpínský druh, na severu roste i v nížinách, v jižnějších oblastech Evropy v horských oblastech. U nás se objevuje hojně v horských oblastech, v Karpatech je poněkud vzácnější.
Ekologie: Roste ve vlhkých lesích, na vysokostébelných nivách a kolem potoků, v pásmu od podhůří až do subalpínského stupně. Kvete v červenci.
Popis: Vytrvalá bylina, 70–250 cm vysoká, lodyha je přímá, nevětvená, dutá, nahoře hnědavě žláznatá, dolní a střední listy s koncovým trojúhelníkovým úkrojkem a několika páry postranních úkrojků, horní listy méně členěné, úbory květů v koncové latě, koruna modrofialová, všechny květy jsou jazykovité. Plodem je nažka.
Ohrožení a ochrana: Mléčivec horský je z hlediska ohrožení hodnocen jako vzácnější druh vyžadující další pozornost (C4a).
Cicerbita alpinaCicerbita alpina
Fotografováno dne 18. 7. 2004 (Hrubý Jeseník, okolí Velké kotliny a Ovčárna).