Syn.: Sonchus plumieri L., Lactuca plumieri (L.) Gren. et Godr., Cicerbita orbelica (Velen.) Hayek, Mulgedium plumieri (L.) DC.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Cicerbita plumieri
Rozšíření: Původní v horách jižní Evropy, ve Španělsku, Francii, jižním Německu, Švýcarsku, v Itálii pouze u hranice se Švýcarskem, na východ po země bývalé Jugoslávie, druhotně na Britských ostrovech.
Ekologie: Horský druh vyskytující se především v lesích, ale i na horských loukách, na vlhčích kamenitých půdách, v pásmu přibližně od 800 do 2000 m n. m. Druh kvete od června do srpna.
Cicerbita plumieri
Popis: Vytrvalé byliny vysoké 40–150 cm. Lodyhy jsou přímé, větvené, v průřezu oblé, lysé, ojíněné. Horní listy nejčastěji nečleněné se zvlněným okrajem, nanejvýš s několika nepravidelnými laloky. Střední a dolní listy členěné v nepravidelné úkrojky, koncový úkrojek dolních listů trojúhelníkový, okraj listů nepravidelně zubatý. Úbory 3–4 cm v průměru. Koruna bledě modrá. Plodem je nažka.
Poznámka: Své druhové jméno nese po francouzském botanikovi C. Plumierovi.
Cicerbita plumieriCicerbita plumieri
Cicerbita plumieriCicerbita plumieri
Cicerbita plumieri
Fotografováno dne 16. 8. 2009 (Francie, Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne, Puy de Dôme).