Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Cichorium intybus intybus
Rozšíření: Eurasie, výskyt od západní přes severní Evropu až na Sibiř, do Střední Asie a severní Indie i severní Afriky. Zavlečen na Azorské ostrovy, na kapverdský ostrov Santo Antão, do Severní i Jižní Ameriky. U nás roste v teplejším oblastech, od nížin až po pahorkatiny, zřídka i nad 600 m n. m.
Ekologie: Najdeme ji u cest a pastvin, při okrajích křovin, na mezích a loukách, především na suchých stanovištích. Kvete od začátku léta do podzimu.
Popis: Vytrvalá bylina s přímou, větvenou tuhou lodyhou. Přízemní listy jsou obkopinaté, peřenoklané, chlupaté, lodyžní listy jsou úzké, většinou nedělené. Květy jsou přisedlé v úžlabí, modré, někdy světlejší, jsou až 4 cm velké.
Poznámka: Říkávalo se, že kdo u sebe nosí čekanku vykopanou na sv. Jakuba, neublíží mu bodná ani sečná zbraň, nemusí se bát ani zlých lidských řečí.
U nás se vyskytují ještě dva další taxony: Cichorium intybus subsp. sativum (čekanka obecná setá), jejíž kořen se používá k výrobě kávové náhražky (cikorka) a která běžně zplaňuje, a místy zdomácněla a Cichorium endivia (štěrbák zahradní). Obě se pěstují jako zelenina.
Cichorium intybus intybusCichorium intybus intybus
Cichorium intybus intybus
Fotografováno 28. 8. 2003 (okolí Nechranické přehrady).