Syn.: Cirsium acaulon (L.) Scop.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Cirsium acaule
Rozšíření: Roste v Evropě, soustředěněji v její centrální části, ustupuje na západním pobřeží a ve Středomoří. V ČR roste spíše v Čechách, na Moravě je vzácný (Beskydy, Bílé Karpaty). V SR roste roztroušeně pouze v západní polovině území, zhruba po hranici vymezenou Žilinou a Banskou Bystricí.
Ekologie: Roste od nížin do pahorkatin na humózních půdách, především na výslunných místech s nízkou vegetací – pastviny, stráně a meze. Kvete od července do září.
Popis: Vytrvalá bylina s velmi krátkou lodyhu, někdy však i 10 cm vysokou. Peřenosečné listy v přízemní růžici jsou v obrysu podlouhle kopinaté, úkrojky zprohýbané, ostnitě zubaté, s ostrými a tuhými špičkami. Květní úbory jsou ve středu růžice a mají až 5 cm v průměru, fialově zbarvené, koruny jsou nachové. Plodem je nažka.
Ohrožení a ochrana: Z hlediska ohrožení je pcháč bezlodyžný hodnocen jako vzácnější druh naší květeny vyžadující další pozornost (C4a).
Cirsium acauleCirsium acaule
Cirsium acaule
Fotografováno dne 23. 8 2005 (Nečtiny, pastviny v okolí hradu).