Syn.: Carlina echinus M. Bieb., Cirsium echinus (M. Bieb.) Sch. Bip., Cirsium scleranthum M. Bieb., Echenais nutans Cass., Echenais sclerantha (M. Bieb.) K. Koch
Česká jména: pcháč ostnitý (Dostál 1950), pcháč ježinatý (Kubát 2002)
Slovenská jména: pichliač ostnatý (Dostál 1950)
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Cirsium echinus
Rozšíření: Patří mezi druhy kavkazského předhůří v širším slova smyslu. Vyskytuje se v Malé Asii, v severním (Rusko) a jižním předhůří Velké Kavkazu a na Malém Kavkazu (Arménie, Ázerbájdžán, Gruzie) a dále na Blízkém východě (Sýrie, Írán a Afghánistán). Údajně v minulosti zplaňoval i v České republice (Brno).
Ekologie: Roste na pasených místech podél silnic, na říčních náplavech, opuštěných polích nebo na pastvinách. Lze jej najít i na podhorských loukách a v alpínské vegetaci. V Gruzii je relativně častým druhem. Kvete od července do srpna.
Cirsium echinus
Popis: Dvouletá nebo krátkověká monokarpická bylina, 40–60 cm vysoká. Lodyha je přímá, v horní části větvená, hustě olistěná střídavými, ostnitými listy, shora zelenavými, zespoda bělostně plstnatými. Bledě žluté listové ostny jsou až 1 cm dlouhé. Spodní listy jsou až 12 cm dlouhé a až 3 cm široké, dělené na 2–3 laloky. Rostlina tvoří úbory rostoucí jednotlivě, případně po 2. Zákrov je kulovitý, zákrovní listeny jsou ostnité, trubkovité květy mají žlutavě bledou barvu. Plodem je nažka.
Cirsium echinusCirsium echinus
Cirsium echinus
Fotografováno v červenci 2017 (Gruzie, předhůří Velkého Kavkazu, údolí řeky Rioni).