Syn.: Carduus horridulus Pers., Carduus pinetorum Small, Carduus spinosissimus Walter, Carduus vittatus Small, Cirsium chrismarii (Klatt) Petr., Cirsium vittatum (Small) Small, Cnicus chrismarii Klatt, Cnicus horridulus (Michx.) Pursh
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Cirsium horridulum
Rozšíření: Severoamerický druh vyskytující se v oblasti od státu Maine podél atlantického pobřeží až po Texas, také v Oklahomě, Arkansasu a Tennessee. Dále roste rovněž v Mexiku. V areálu se rozlišují 4 variety.
Ekologie: Roste ve vlhkých oblastech, v mokřinách, ve světlých lesích, ale také na sušších stanovištích a na narušované půdě. Kvete na jaře.
Popis: Dvouletá až vytrvalá bylina, 15–250 cm vysoká. Lodyha je přímá, lysá nebo až plstnatá. Listy jsou obkopinaté až eliptické, 10–40 × 2–10 cm, celokrajné nebo až peřenosečné, s úkrojky vejčitými, na okraji trnitými, hlavní trny jsou 5–30 mm dlouhé; přízemní listy nezasychají ani v době květu, lodyžní listy jsou přisedlé, kopinaté. Úbory po 1–20, vyrůstají v horní části lodyhy na až 5 cm dlouhých stopkách; zákrov je polokulovitý až zvonkovitý, 3–5 × 3–8 cm, listeny v 5–9 řadách, kopinaté až čárkovité, světle zelené, na špičkách načervenalé; koruny jsou žluté, růžové až červené, 30–47 mm dlouhé. Plodem je nažka s chmýrem 25–35 mm dlouhým.
Ohrožení a ochrana: Ve státech New Hampshire, Pennsylvania a Rhode Island je řazen k ohroženým druhům. V některých jiných amerických státech je klasifikován jako invazivní.
Cirsium horridulum
Cirsium horridulum
Cirsium horridulumCirsium horridulum
Cirsium horridulum
Cirsium horridulum
Fotografováno v květnu 2014 (USA, Louisiana, Jean Laffite National Park).