Čeleď: Convolvulaceae Juss. – svlačcovité
Convolvulus glomeratus
Rozšíření: Areál se rozkládá v severní Africe od Alžírska a Tuniska přes Niger a Čad po Súdán a Egypt, ve východní Africe v Eritreji, Etiopii, Džibutsku a Somálsku. V Asii druh roste na Sinaji, v Izraeli a Jordánsku, dále na celém Arabském poloostrově, také v jižním Íránu, Pákistánu, jižním Afghánistánu a severozápadní Indii.
Ekologie: Roste v nezapojené vegetaci a v křovinách na vyprahlých kamenitých svazích, vystupuje do nadmořské výšky 1200 m.
Convolvulus glomeratus
Popis: Dvouletá nebo vytrvalá bylina až polokeř; lodyhy jsou poléhavé, opíravé nebo ovíjivé, 30–60(–70) cm dlouhé, přitiskle chlupaté, na bázi někdy dřevnatějí. Listy jsou střídavé, téměř přisedlé nebo krátce řapíkaté, kopinaté až vejčité, (0,8–)1,8–2,8 cm dlouhé a 4–8(–12) mm široké, dolní na bázi klínovité, horní srdčité, celokrajné, na vrcholu špičaté. Úžlabní strbouly nesou na stopkých 1–4(–7) cm dlouhých 4–10 květů; listeny jsou vejčité, asi 1,2 cm dlouhé, zašpičatělé, vlnaté; kališní cípy jsou nestejné, hedvábitě chlupaté, vnější vejčité, 8–11 mm dlouhé, dlouze zašpičatělé, vnitřní kopinaté, 6,5–10 mm dlouhé, zašpičatělé; koruna je nálevkovitá, 0,8–1,2 cm dlouhá, bílá nebo světle nachová, na vnější straně na skladech s pruhy chloupků; tyčinek je 5, volných, nestejných; čnělka jediná, blizna je válcovitá. Plody jsou vejcovité tobolky, asi 5 mm dlouhé; semena jsou 2–4, tmavohnědá.
Poznámka: Druh je dosti proměnlivý a je navíc spojen se značnými nomenklatorickými problémy. Rostliny z jižního Ománu, které představujeme na našich obrázcích, jsou ve srovnání s jinými populacemi z areálu nápadně statné, s velkými listy i květy. Nejnovější celosvětová monografie svlačců (Wood et al. 2015) je hodnotí jako Convolvulus glomeratus var. sachalitarum, zatímco prakticky ve stejnou dobu vydaná Červená kniha Ománu (Patzelt 2015) je nazývá Convolvulus arabicus subsp. sachalitarum.
Convolvulus glomeratus
Convolvulus glomeratus
Convolvulus glomeratus
Convolvulus glomeratus
Convolvulus glomeratus
Convolvulus glomeratus
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 21. až 23. 9. 2015 (Omán, gov. Dhofar, Mughsayl, Rakhyut a Dhalqut).