Syn.: Capnoides flabellata Kuntze
Čeleď: Fumariaceae DC. – zemědýmovité; Papaveraceae Juss. – makovité
Corydalis flabellata
Rozšíření: Západní Himálaj – západní Nepál, severní Indie, západní Tibet, severní Pákistán.
Ekologie: Roste na kamenitých svazích a skalách, v nadmořských výškách od 2700 do 4500 m. Kvete od června do srpna.
Corydalis flabellata
Popis: Vytrvalá bylina, lysá, šedozelená. Lodyha je přímá, 20–50(–90) cm vysoká, větvená, olistěná. Dolní listy jsou dlouze řapíkaté, 8–18 cm dlouhé, lichozpeřené, se 3–5 páry lístků, které jsou přisedlé nebo jen krátce řapíkaté, široce vějířovité, 3laločné až 3sečné, dužnaté, horní listy jsou menší. Květenství je větvené, hrozny jsou 10–20 cm dlouhé, 10–20(–30)květé; listeny jsou malé, blanité, nepřesahují krátké květní stopky; kališní lístky jsou vejčité, jen 2–3 mm dlouhé, zubaté; koruna je 11–18 mm dlouhá, úzká, žlutá, vnější korunní lístky jsou jen slabě rozevřené, vnitřní korunní lístky jsou 9–12 mm dlouhé, ostruha je 3–3,5 mm dlouhá. Plod je tobolka, 12–20 mm dlouhá.
Corydalis flabellata
Corydalis flabellata
Corydalis flabellata
Corydalis flabellata
Fotografoval Jindřich Houska, dne 3. 8. 2013 (Indie, Ladakh, údolí nedaleko nad Hinju).