Syn.: Crotalaria alata H. Lév., Crotalaria bidiei Gamble
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Crotalaria alata
Rozšíření: Pochází z jihovýchodní Asie. Areál se táhne od Indie a Nepálu do Malajsie, Vietnamu a jižní Číny (Jün-nan, S´-čchuan, Kuang-si, Kuang-tung, Chaj-nan, Chu-nan a Fu-ťien). Dále roste na Tchaj-wanu a v Indonésii; otázkou je původní výskyt v severní a severovýchodní Austrálii. Pěstování se udává z kontinentální Afriky (z Ghany, Ugandy a Tanzánie), zplanění z Madagaskaru, Mauricia a Nové Guiney.
Ekologie: Stanovištěm jsou trávníky, obvykle v horách. Vystupuje do nadmořské výšky kolem 2000 m.
Crotalaria alata
Popis: Vytrvalá, řidčeji jednoletá bylina, dorůstá výšky 5–100 cm, přímé až vystoupavé, klikaté stonky jsou hedvábitě chlupaté a na bázi někdy dřevnatí. Listy jsou střídavé, jednoduché, téměř přisedlé; čepel je eliptická až obvejčitá, 3–8 cm dlouhá a 1–5 cm široká, oboustranně jemně chlupatá, na bázi klínovitá, na vrcholu tupá nebo hrotitá; palisty sbíhají po stoncích v podobě křídel. Květy tvoří 2–3květé koncové nebo úžlabní hrozny; listeny jsou vejčitě kopinaté, asi 3 mm dlouhé; květní stopky jsou 3–5 mm dlouhé; kalich je 0,6–1 cm dlouhý, 2pyský, cípy jsou kopinaté; koruna je žlutá, pavéza je obvejčitá až okrouhlá, 5–8 mm dlouhá, křídla jsou kratší než pavéza, člunek má dlouhý, zkroucený zobánek; tyčinek je 10, na bázi srostlých. Lusky jsou podlouhlé, 3–4 cm dlouhé, řídce chlupaté nebo lysé, s 30–40 semeny; semena jsou šikmo srdčitá, hladká.
Crotalaria alata
Crotalaria alata
Crotalaria alata
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich dne 30. 3. 2017 (Barma, Popa Mountain National Park).