Syn.: Centaurea crupina L., Serratula crupina (L.) Will., Crupina crupinastrum (Moris) Vis.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Crupina vulgaris
Rozšíření: Jižní Evropa, jih střední Evropy, jižní Rusko, Krym, druh byl zavlečen i do Severní Ameriky. Zaznamenán byl i v Austrálii, na tomto kontinentu je však jeho výskyt omezen zatím jen na malé území v Jižní Austrálii. U nás se nevyskytuje, severní hranice areálu probíhá jižním Slovenskem.
Ekologie: Roste na výslunných kamenitých stráních, na písčinách, na lesních světlinách, v pásmu od nížin po pahorkatiny.
Popis: Jednoletá bylina, 20–90 cm vysoká, lodyha přímá, nahoře větvená, přízemní listy podlouhlé, nedělené, záhy usychají, lodyžní listy peřenosečné, úkrojky čárkovité, úbory vrcholové, listeny střechovité, zelené, na špičce načervenalé, koruna červenofialová. Plodem je nažka s černohnědým chmýrem.
Ohrožení a ochrana: Chrpinka obecná je na Slovensku zařazena k ohroženým druhům (EN), chráněna je i podle zákona.
Crupina vulgarisCrupina vulgaris
Crupina vulgarisCrupina vulgaris
Fotografováno dne 12. 6. 2004 (Slovensko, Burda).