Syn.: Berkheya setosa (L.) Willd., Gorteria setosa L.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Cullumia setosa
Rozšíření: Vyskytuje se v Jihoafrické republice, v provincii Western Cape, a to na malém území od Kapského poloostrova přibližně po městečko Stanford a v pohoří Riviersonderend Mts.
Ekologie: Nejčastěji provází křovinaté svahy pokryté vegetací fynbos, od hladiny moře až do nadmořské výšky 1300 m.
Cullumia setosa
Popis: Nízký rozkladitý keřík, dorůstající obvykle výšky do 60 cm; někdy na větvičkách pavučinatě chlupatý. Listy jsou střídavé, drobné, vejčité, nazpět prohnuté, na okraji ploché, ztloustlé, zpravidla s jednou řadou trnů, na vrcholku s nazpět vyhnutým, dlouhým ostrým trnem. Úbory vyrůstají jednotlivě na koncích větviček a jsou přisedlé; zákrov je čtyřřadý, dlouze pichlavě ostnitý; jazykovité květy jsou jalové, žluté, na vrcholu čtyřzubé; trubkovité květy jsou fertilní, žluté, hluboce 5zubé. Nažky jsou válcovité až elipsoidní, bez chmýru.
Záměny: V rodu Cullumia lze rozlišit 2 skupiny druhů, z nichž jedna, reprezentovaná např. druhem Cullumia squarrosa, se vyznačuje listy na okraji podvinutými, druhá, do níž patří náš druh, má listy ploché, se ztloustlým okrajem.
Ohrožení a ochrana: V jihoafrickém Červeném seznamu (2009) je tento druh zařazen mezi taxony vyžadující pozornost (LC – least concern).
Cullumia setosa
Cullumia setosa
Cullumia setosa
Cullumia setosa
Fotografováno dne 25. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape, Table Mountain).