Syn.: Cycas rumphii f. palauica Kaneh.
Čeleď: Cycadaceae Pers. – cykasovité
Cycas micronesica
Rozšíření: Endemit Mikronésie. Vyskytuje se v Karolínách na ostrovech Palau a Yap a dále v Marianách na ostrovech Guam a Rota. Výskyt na dalších ostrovech v Marianách (Saipan a Tinian) zanikl do poloviny 20. století.
Ekologie: Roste na zastíněných místech v lesích na prudkých kamenitých svazích budovaných korálovými vápenci, méně často na vápnitých píscích a výjimečně i na vyvřelinách.
Cycas micronesica
Popis: Dvoudomý stromek, kmínek je víceméně přímý, nevětvený, 8–12 m vysoký, o průměru 14–25 cm, pokrytý jizvami po opadlých listech. Listy jsou zpeřené, až 160 cm dlouhé, v mládí bíle až oranžově plstnaté, s víceméně ploše uspořádanými lístky; řapík je 35–40 cm dlouhý; lístků je 130–140, jsou čárkovité, až 26 cm dlouhé a 1,6 cm široké, na líci leskle tmavozelené, na rubu sivé a matné, na bázi sbíhají po vřeteni, na okraji jsou poněkud podvinuté, na vrcholu neostnitě špičaté. Samčí rostliny nesou vřetenovitou šištici až 40 cm dlouhou a 8 cm v průměru, štítky jsou až 4 cm dlouhé a 2,2 cm široké, na konci se zakrnělým ostnem. Samičí rostliny nesou na vrcholu soubor volných megasporofylů, které jsou až 30 cm dlouhé, v dolní části nesou 2–6 vajíček, výše je vejčitá, zpeřená, mělce hřebenitá čepel až 4,5 cm dlouhá a 3,8–4 cm široká, s 18–20 postranními, 2–6 mm dlouhými ostny, zakončená vrcholovým ostnem 1,2–1,5 cm dlouhým. Semena jsou zploštělá, v obrysu vejčitá, až 6 cm dlouhá a 5 cm široká, hnědooranžová.
Ohrožení a ochrana: Jako všechny cykasy je i tento druh zapsán na seznam obchodní úmluvy s přírodninami CITES. Červený seznam IUCN tento druh klasifikuje jako ohrožený (EN – endangered). Důvodem je především skutečnost, že populaci na ostrově Guam katastroficky ohrožuje červec Aulacaspis yasumatsui, který po roce 2000 v krátkém čase zřejmě způsobil úhyn zhruba 80 % populace v severní části ostrova. Kromě toho rostliny poškozuje tesařík Acalolepta marianarum a invazní plž Satsuma mercatoria a druh je ohrožován i ztrátou stanovišť. Na Palau je zatím situace celkem stabilní, většina rostlin je zde navíc chráněna v biosférické rezervaci Rock Islands.
Poznámka: Druh byl popsán teprve v roce 1994; do té doby byly mikronéské populace cykasů nejčastěji směšovány s druhem Cycas circinalis.
Cycas micronesica
Cycas micronesicaCycas micronesica
Cycas micronesica
Cycas micronesica
Cycas micronesica
Cycas micronesica
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 26. a 29. 1. 2018 (Palau, Rock Islands, ostrov Ngeruktabel a Airai, ostrov Metukerabisech).