Syn.: Falona echinata (L.) Dumort., Phalona echinata (L.) Dumort., Chrysurus echinatus (L.) P. Beauv., Chrysurus giganteus Ten., Cynosurus castagnei Jord. ex Martrin-Donos, Cynosurus giganteus Nyman, Cynosurus hystrix Pomel, Cynosurus pygmaeus Porta, Phalona castagnei Fourr.
Čeleď: Poaceae Barnhart – lipnicovité
Cynosurus echinatus
Rozšíření: Původní je snad ve Středozemí, dále v západní Asii a na Kavkaze, objevuje se i v Makaronésii. Jinde v Evropě zřejmě nepůvodní. Zavlečena byla do obou Amerik, jižní Afriky, Japonska, Austrálie i na Nový Zéland. Do České republiky je vzácně zavlékána na rumiště a trávníky.
Ekologie: Roste na narušovaných stanovištích, v otevřených trávnících, na pustých místech. Kvete od června do července.
Cynosurus echinatus
Popis: Jednoletá tráva vysoká 15–80 cm. Stébla jsou vystoupavá, tenká, s 2–6 kolénky. Listy jsou čárkovité, ploché, 3–9 mm široké, pochvy jsou hladké, horní nafouklé, jazýček je 2–4 mm dlouhý. Lata je hustá, podlouhle nebo kulovitě vejcovitá, 1–5 cm dlouhá. Klásky jsou dvojí, na krátkých větévkách, plodné jsou dvoukvěté, s kopinatými plevami, jalové mají plevy i pluchy úzké. Osiny jsou nápadné, 0,5–2,5krát delší než pluchy. Plodem je obilka.
Cynosurus echinatus
Cynosurus echinatusCynosurus echinatus
Cynosurus echinatus
Cynosurus echinatus
Fotografováno dne 16. 6. 2017 (Plzeň, u Kamenného rybníka).