Čeleď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité
Cyperus fuscus
Rozšíření: Subatlantsko-eurasijský druh, rozšířený hlavně v Evropě, kromě severních částí. Zavlečen i na východ Severní Ameriky. V ČR roztroušeně v severní a střední části Čech, v okolí Plzně, v Jihočeských pánvích, okolí Písku, Blatné, Strakonic, Protivína, Bechyně a u Nového Knína, v Polabí od Přelouče po Jaroměř, dále u Chrudimi, Opočna, v podhůří Orlických hor, u Litomyšle. Na střední a jižní Moravě, na sever po Zábřeh, Litovel, Olomouc, Holešov, Nový Jičín, na Vsetínsku, také v okolí Tešína.
Ekologie: Roste na mokrých písčinách, na březích a obnažených dnech rybníků, lučních prameništích, slaniskách, na vlhčích, živných, písčitých, hlinitých i zasolených půdách. Kvete od července do října.
Popis: Jednoletá trsnatá bylina bez oddenku, s červenohnědými kořeny. Lodyhy 3–35 cm dlouhé, dole listnaté, přímé nebo poléhavé, ostře 3hranné. Listy vždy kratší než lodyha, pochvy červenohnědé, čepele listů čárkovité, 1–4 mm široké. Květenství tvoří vrcholový kružel s 2–5 listeny, delšími než květenství. Větévky kružele v počtu 3–8, až 4 cm dlouhé, se 2–4 svazečky odstálých klásků o 10–40 květech. Klásky 3–12 mm dlouhé, 1–2 mm široké, přisedlé nebo krátce stopkaté. Plevy vejčité, 1–1,3 × 0,7 mm, tmavě hnědé se zelenavým žebrem, na vrcholu s kratičkou špičkou. Nažky 0,05–0,4 mm dlouhé, trojboké, světlé, zdéli 3/4 až celé plevy.
Ohrožení a ochrana: Šáchor hnědý je zařazen mezi ohrožené druhy naší květeny (C3).
Cyperus fuscusCyperus fuscus
Cyperus fuscus
Fotografováno dne 3. 9. 2006 (východní Německo, na břehu Quitzdorfer See, poblíž městečka Nieska).