Syn.: Mariscus ustulatus (A. Rich.) C. B. Clarke
Čeleď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité
Cyperus ustulatus
Rozšíření: Endemit Nového Zélandu. Hojně roste na Severním ostrově, zatímco na Jižním je spíše lokální a zejména na západě a jihovýchodě ostrova téměř úplně chybí. Také se ale vyskytuje na Chathamských ostrovech.
Ekologie: Provází nížinné mokřady podél řek, a zejména při mořském pobřeží.
Cyperus ustulatus
Popis: Statná trávovitá bylina; lodyhy jsou přímé, 60–120(–200) cm vysoké, trojhranné, jen na bázi olistěné. Listy jsou čárkovité, 60–120 cm dlouhé a 0,8–1,5 cm široké, kýlnaté, na okraji a na kýlu drobně, ale velmi ostře zoubkované; pochvy jsou hnědé. Květenství je složený koncový kružel 4–14 cm dlouhý, podepřený listeny daleko přesahujícími květenství; většinou tmavohnědé klásky jsou soustředěny do 6–12 hustých, válcovitých, (2,5–)3–5(–7) cm dlouhých klasovitých útvarů na nestejně dlouhých větvích; samotné klásky jsou 8–13 mm dlouhé, nesoucí 5–20 plev; plevy jsou vejčité, tuhé, kýlnaté, červenohnědé, lesklé, na vrcholu tupé nebo hrotité, 2(–3) nejdolejší a 1–2 nejvyšší bývají sterilní; květy jsou oboupohlavné, okvětní štětinky chybějí. Nažka je trojboká, 1,5–2 mm dlouhá a asi 0,5 mm široká, hnědá.
Poznámka: Jediný původní druh velmi početného rodu Cyperus na Novém Zélandu.
Cyperus ustulatus
Cyperus ustulatus
Fotografoval Mário Duchoň, dne 7. 1. 2017 (Nový Zéland, South Island, Puponga, Cape Farewell).