Syn.: Cypripedium humile Salisb., Fissipes acaulis (Aiton) Small
Čeleď: Orchidaceae Juss. – vstavačovité
Cypripedium acaule
Rozšíření: Severní Amerika – východní část USA, východní a centrální oblasti Kanady, na severu zasahuje až do Northwest Territories, na jihu přes Appalačské hory až do Alabamy.
Ekologie: Roste v suchých i vlhkých lesích – v borech, ale i v lesích listnatých, na rašeliništích a vřesovištích, v mokřinách i na pobřežních písčinách, také kolem silnic a cest, na půdách kyselých, v pásmu od pobřeží až do nadmořské výšky okolo 1200 m.
Popis: Vytrvalá bylina, 15–60 cm vysoká; stvoly přímé, neolistěné, dva přízemní listy vyrůstají z podzemního oddenku, jsou vstřícné, široce eliptické, vejčité až obvejčité, 9–30 cm dlouhé a 2,5–15 cm široké. Květy jednotlivé, sepaly červeně hnědé až zelené, kopinaté až eliptické, 19–52 mm dlouhé a 5–22 mm široké, petaly občas spirálovitě stočené, zabarvené stejně jako sepaly, čárkovité až vejčitě kopinaté, 24–60 mm dlouhé a 4–17 mm široké, pysk je purpurově červený, růžový až bílý, obvejcovitý až vejcovitý, 30–67 mm, dělený ve dvě poloviny. Kvete od dubna do července. Plodem je tobolka.
Ohrožení a ochrana: V Kanadě ohrožený a zákonem chráněný druh, k ohroženým je řazen i v některých státech USA (např. Georgia, Illinois, New York, Tennessee). Stejně jako všechny ostatní vstavačovité podléhá také tento střevíčník ochraně mezinárodní úmluvy CITES.
Cypripedium acauleCypripedium acaule
Cypripedium acaule
Fotografoval Miroslav Engliš v červnu 2009 (Kanada, Newfoundland, St. John’s).