Čeleď: Acanthaceae Juss. – paznehtníkovité
Dicliptera iopus
Rozšíření: Středoamerický endemit, vyskytuje se jen v Kostarice, zejména v její střední a východní části, a na západě Panamy.
Ekologie: Stanovištěm jsou vlhké mlžné lesy, jejich okraje a otevřené plochy v jejich okolí. Lokality leží v nadmořské výšce 1300–3200 m.
Dicliptera iopus
Popis: Stálezelený keř vysoký až 3 m; internodia jsou 2–6(–9) cm dlouhá, lysá nebo krátce štětinatá. Listy jsou vstřícné; řapík je až 7 cm dlouhý; čepel je vejčitá až eliptická, 3–15 cm dlouhá a 1–5,5 cm široká, lysá nebo s tuhými chlupy, na bázi zúžená, celokrajná, na vrcholu zašpičatělá. Květy tvoří úžlabní, obvykle 3květé vidlany, každá je podepřen párem eliptických až kopinatých, asi 3 cm dlouhých, špičatých listenů; pod každým květem jsou 2 další, nestejné, na bázi srostlé čárkovité listeny a 4 obkopinaté listence; stopka vidlanu je až 6,5 cm dlouhá, zatímco květní stopky jsou sotva 4 mm dlouhé; kališní cípy jsou čárkovité, asi 3,5 mm dlouhé; koruna je dvoupyská, 4–5 cm dlouhá, červenofialová, žláznatá, horní pysk je celokrajný, asi 9 mm dlouhý, špičatý, dolní pysk je mělce trojlaločný, asi 11 mm dlouhý; tyčinky jsou 2, z koruny vyniklé; čnělka je rovněž vyniklá. Plody jsou kyjovité, asi 1,5 cm dlouhé, hustě žláznaté tobolky.
Dicliptera iopus
Dicliptera iopus
Fotografovala Věra Svobodová, dne 6. 4. 2017 (Kostarika, Monteverde).