Syn.: Didelta capensis Lam. ex DC.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Didelta carnosa
Rozšíření: Roste v Jihoafrické republice v provinciích Northern a Western Cape.
Ekologie: Nejčastěji provází písečné duny na mořském pobřeží, ale roste i na vnitrozemských písčinách.
Didelta carnosa
Popis: Nízký, bohatě větvený polokeřík, dorůstající výšky až 1 m; větvičky jsou v horní části dužnaté. Listy jsou střídavé nebo vstřícné, dužnaté, čárkovité až obkopinaté, s nápadně podvinutým okrajem a tupou špičkou, na rubu pavučinatě chlupaté. Úbory jsou jednotlivé na krátkých lysých stopkách; zákrov je dvouřadý; 5 vnějších zákrovních listenů je trojúhelníkovitých, dužnatých, zejména za plodu rozestálých, početné vnitřní zákrovní listeny jsou úzké, kopinaté, až ostnitě špičaté; jazykovité květy jsou sterilní, žluté až žlutooranžové, často s tmavším věnečkem při bázi; trubkovité květy ve středu úboru jsou fertilní nebo vnější jen samčí, s hluboce 5laločnou žlutou korunou. Nažky jsou rýhované, na vrcholu s chmýrem tvořeným úzkými péřitými, na bázi srostlými šupinami.
Záměny: Do rodu jsou řazeny pouze 2 jihoafrické druhy; Didelta spinosa je poněkud větší keř s oválnými nebo eliptickými, často ostnitě zakončenými listy.
Didelta carnosa
Didelta carnosa
Didelta carnosa
Fotografovalï Alena Vydrová a Vít Grulich, dne 23. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape: Langebaan, West Coast National Park).