Syn.: Echinocactus corynacanthus Scheidw., Echinocactus galeottii Scheidw.
Čeleď: Cactaceae Juss. – kaktusovité
Echinocactus grusonii
Rozšíření: Endemit středního Mexika (státy Zacatecas, Queretaro).
Ekologie: V oblasti původu roste na skalnatých svazích, v polopouštní vegetační formaci matorral, v nadmořské výšce od 1400 do 1900 m. Dospělí jedinci jsou dominantami krajiny, mohou dosáhnout věku až 30 let.
Popis: Vytrvalá rostlina s jediným pomalu rostoucím kulovitým stonkem, obvykle dorůstá výšky a šířky asi 1 m, jsou ale známy starší exempláře až 1,8 m vysoké. Velmi mladé rostliny jsou pokryty kuželovitými hrbolky, během růstu se postupně vytvaruje 20–35 úzkých svislých žeber. Žebra nesou četné areoly s přímými nebo mírně zakřivenými trny, z nichž je 8–10 dlouhých do 3 cm a 3–4 centrální jsou dlouhé až 5 cm. Trny jsou žluté, časem tmavnou (u var. albispinus jsou trny bílé). Relativně malé jasně žluté květy se objevují na starších rostlinách, dosahují průměru 4–5 cm a jsou řazeny v kruhovitém prstenci na horní části stonku. Plodem jsou kulovité tobolky o průměru 1,5–2 cm, s drobnými černými semeny.
Využití: Je to jeden nejpopulárnějších pěstovaných kaktusů. Pěstování je snadné. V tropických zahradách je vysazován na suchá stanoviště v zahradách a skalky, v mírném pásmu je pěstován v zimních zahradách a kontejnerech. Existují variety a kultivary lišící se délkou a zbarvením trnů, některé variety mají epidermis s výrazným fialovým pruhováním.
Ohrožení a ochrana: Ve volné přírodě je poměrně vzácný, celá populace je rozdělena do dvou oddělených oblastí. Podle IUCN je zařazen k druhům ohroženým, je chráněn i mezinárodní obchodní úmluvou CITES.
Poznámka: Starší exempláře mají tendenci sklánět se na jih nebo jihozápad, takže trny mohou lépe chránit tělo rostliny před prudkým sluncem.
Echinocactus grusonii
Echinocactus grusonii
Echinocactus grusonii
Echinocactus grusonii
Fotografováno dne 15. 5. 2013 (rostliny pocházejí z kultury – USA, Havajské ostrovy, Oahu, Koko Crater Garden).