Syn.: Cereus coccineus var. melanacanthus Engelm., Echinocereus coccineus var. inermis (K. Schum.) J. A. Purpus, Echinocereus phoeniceus var. inermis K. Schum., Echinocereus triglochidiatus var. melanacanthus (Engelm.) L. D. Benson
Čeleď: Cactaceae Juss. – kaktusovité
Echinocereus coccineus
Rozšíření: Jihozápad USA a sever Mexika, vyskytuje se v oblasti od západní Arizony po západní Texas, na severu zasahuje okrajově do státu Colorado, na jihu až do severních částí mexických států Chihuahua, Coahuila a Sonora.
Ekologie: Roste v poušti, na suchých trávnících a v křovinách, na skalnatých svazích, při okrajích horských lesů, v nadmořské výšce od 150 až do 2700(–3000) m. Kvete od března do června, květy zůstávají otevřeny i v noci a jsou opylovány kolibříky.
Chiricahua
Popis: Kaktus se sloupkovitým habitem, bohatě větvený, často seskupený do trsů, které dosahují až 100 cm v průměru, někdy dvoudomý, polyploid. Stonek je přímý, cylindrický, 5–40 × 4–15 cm, žebra v počtu (5–)6–14 jsou lehce zvlněná, areoly 10–20(–42) mm od sebe, s (1–)5–16(–22) trny, které jsou rovné, šedivě bílé, hnědé žlutavé, načervenalé nebo černé, boční (3–)5–40(–49) mm dlouhé, střední (5–)10–80 mm dlouhé, v příčném řezu okrouhlé. Květy jsou jednopohlavné, (25–)38–80(–90) × (15–)30–70 mm, trubka je (12–)15–40 mm dlouhá, vnitřní okvětní lístky jsou jasně červené, méně často oranžovočervené, obvykle 14–40 × 5–16 mm, vnitřní tyčinky jsou delší než vnější tyčinky, prašníky jsou růžové nebo purpurové (jen vzácně žluté). Plod je zelenavý nebo nažloutlý, 20–40(–72) mm dlouhý.
Ohrožení a ochrana: Je chráněn mezinárodní úmluvou o obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin CITES.
Poznámka: Druh je značně variabilní, rozdíly se projevují v hustotě otrnění i velikosti stonku. V areálu se rozlišuje celá řada infraspecifických taxonů, jejich klasifikace je dosti komplikovaná.
Chiricahua
Chiricahua
Chiricahua
Chiricahua
Fotografováno v květnu 2009 (USA, Arizona, Chiricahua Mountains).