Syn.: Cereus pectinatus var. rigidissimus Engelm., Echinocereus dasyacanthus var. rigidissimus (Engelm.) W. T. Marshall, Echinocereus pectinatus var. rigidissimus (Engelm.) Rumpler
Čeleď: Cactaceae Juss. – kaktusovité
Echinocereus rigidissimus
Rozšíření: Sonorský endemit, roste na poměrně malém území na pomezí USA a Mexika, na jihozápadě státu New Mexico, jihovýchodě Arizony, západě mexického státu Chihuahua a severu a východě státu Sonora. Kromě nominátního poddruhu se v areálu rozlišuje ještě rudotrnný poddruh Echinocereus rigidissimus subsp. rubispinus, který se vyskytuje na západě státu Chihuahua.
Echinocereus rigidissimus

Echinocereus rigidissimus

Ekologie: Roste v polopoušti a poušti, na suchých trávnících, skalách a ve skalních štěrbinách, v nadmořských výškách od 1200 do 1600 m. Kvete od května do července.
Popis: Kaktus sloupkovitého habitu, většinou nevětvený. Stonek je přímý, poměrně krátký, 6–18(–30) × 9–11 cm, s (15–)18–23(–26) žebry a areolami 3–5 mm od sebe vzdálenými. Trny po 15–23, přímé nebo lehce zakřivené, k rostlině přitisklé, světle růžové nebo růžové až červené, 6–10 mm dlouhé. Květy dosahují průměru 6–8 cm, trubka je až 3 cm dlouhá, vnitřní okvětní lístky jsou světle růžovočervené až červené, ve středu smetanově bílé, 40–50 × 10–15 mm. Plod je zelenavý nebo tmavě červenohnědý, 2,5–5 cm dlouhý.
Ohrožení a ochrana: Na druh se vztahuje ochrana mezinárodní obchodní úmluvy CITES.
Poznámka: Rod Echinocereus zahrnuje asi 49 druhů, které se vyskytují v oblasti západu USA a Mexika.
Echinocereus rigidissimus
Echinocereus rigidissimus
Echinocereus rigidissimus
Fotografováno v květnu 2009 (USA, Arizona, Arivaca Area).