Čeleď: Boraginaceae Juss. – brutnákovité
Echium triste

Echium triste

Rozšíření: Endemit Kanárských ostrovů, vyskytuje se na ostrovech Tenerife, Gran Canaria a La Gomera.
Ekologie: Roste na suchých a slunných stanovištích podél skal a útesů, většinou v dolní části sukulentového buše.
Popis: Jednoletá až krátkověce vytrvalá bylina, 50–80 cm vysoká, lodyha vystoupavá až přímá, většinou nevětvená, přízemní listy v růžici, čárkovité, chlupaté, ostnité. Květy ve vijanech, koruna úzce trubkovitá, růžová, tyčinky delší než koruna. Kvete od ledna do května, ojediněle ještě v červnu.
Ohrožení a ochrana: Lokality, na kterých se druh vyskytuje, jsou vyhledávanými místy pro turistický průmysl. Je ohrožen především výstavbou dálnic a nových hotelových center. Z hlediska ohrožení je tento druh veden ve španělském Červeném seznamu jako zranitelný (VU).
Poznámka: Rozlišují se dva poddruhy (E. triste subsp. triste, E. triste subsp. nivariense) a jedna varieta (E. triste var. gomeraeum).
Echium tristeEchium triste
Echium triste
Fotografováno dne 10. 6. 2006 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Gran Canaria, La Playa del Cura).