Syn.: Campanopsis kitaibelii (A. DC.) Kuntze, Wahlenbergia kitaibelii A. DC.
Čeleď: Campanulaceae Juss. – zvonkovité
Edraianthus kitaibelii
Rozšíření: Endemit karpatských pohoří v Rumunsku, roste pouze v jižní části oblouku a v Banátu (skupina Apuseni).
Ekologie: Stanovištěm jsou skalní štěrbiny, převážně na vápencovém podloží. Preferuje polostinná, často poněkud vlhčí stanoviště v horském až subalpinském stupni.
Edraianthus kitaibelii
Popis: Vytrvalá nízká trsnatá bylina; lodyhy jsou hustě olistěné, vystoupavé nebo přímé, nevětvené, obvykle jen 5–20 cm dlouhé, měkce chlupaté. Listy jsou přisedlé, čárkovité, 1–16 cm dlouhé, ploché, jen na bázi brvité, celokrajné nebo oddáleně zubaté. Květenství jsou strbouly obvykle tvořené 2–6 květy; listeny jsou vejčité, na okraji často zoubkované a brvité, s dlouhým ocasatým přívěskem napodobujícím list; kališní trubka je chlupatá, cípy jsou kopinaté, delší než trubka; koruna je zvonkovitá, až 2,5 cm dlouhá, bělavá nebo modrofialová, uvnitř dlouze bíle chlupatá, její cípy jsou vejčité, přímo odstálé. Plodem je tobolka, otvírá se na vrcholu.
Poznámka: Nejseverněji rostoucí druh modroušku, často byl přiřazován k druhu Edraianthus graminifolius.
Edraianthus kitaibelii
Edraianthus kitaibelii
Edraianthus kitaibelii
Fotografováno dne 17. 6. 2010 (Rumunsko, Vlădeasa, Rachitele).