Syn.: Elephantopus carolinianus var. mollis (Kunth) Beurl., Elephantopus cernuus Vell., Elephantopus hypomalacus S. F. Blake, Elephantopus martii Graham, Elephantopus pilosus Philipson, Elephantopus sericeus Graham
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Elephantopus mollis
Rozšíření: Původně Střední a Jižní Amerika – od středního Mexika přes Antily, Kostariku, Kolumbii, obě Guyany, Peru a Brazílii až po Uruguay, Paraguay a severní Argentinu. Byl zavlečen i na východní polokouli, kde zdomácněl v tropické Africe (od Senegalu po Súdán a Angolu), na Maskarénách (Mauricius a Reunion), v jihovýchodní Asii (Tchaj-wan, Filipíny, Indonésie) i na pacifických ostrovech (Havajské ostrovy, Mikronésie, Polynésie, Fidži, Nová Kaledonie, Šalamounovy ostrovy, Tonga, Vanuatu aj.). V některých oblastech světa se může projevovat invazivně.
Ekologie: Roste v tropických borových i borovicovo-dubových lesích a jejich lemech, v galeriových lesích, ale také na okrajích polí, zahrad, cest a na jiných lidskou činností narušovaných stanovištích, v pásmu od pobřeží až do nadmořské výšky okolo 2400 m.
Elephantopus mollis
Popis: Vytrvalá bylina, 30–150(–200) cm vysoká. Lodyha je přímá, jednoduchá nebo větvená, olistěná, chlupatá. Přízemní listy v růžici v době květu již většinou zaschlé, jsou jen o málo větší než listy lodyžní, které jsou řapíkaté, eliptické až obkopinaté, 7–22 cm dlouhé a 2–7 cm široké, na bázi klínovité, vroubkované, na vrcholu špičaté. Úbory jsou nahloučeny zhruba po čtyřiceti v hlávkách, které jsou podepřeny kopinatými listeny, hlávky skládají terminální latnaté květenství; úbory jsou až 1 cm dlouhé, dosahují až 2 cm v průměru a jsou zpravidla 4květé; zákrovních listenů je 8, vnější 4 jsou kopinaté, 4,5–5 mm dlouhé, 4 vnitřní podlouhle kopinaté, 5,5–7,5 mm dlouhé; koruna je bílá nebo narůžovělá, rozeklaná na 5 čárkovitých, jen k vnější straně směřujících cípů. Plodem je obvejcovitá nažka, 2–2,7 mm dlouhá, s chmýrem. Druh je morfologicky značně variabilní.
Poznámka: Rod Elephantopus zahrnuje asi 25 druhů, které se vyskytují v tropických a subtropických oblastech obou polokoulí, chybí jen v Evropě.
Elephantopus mollis
Elephantopus mollis
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 19. 2. 2014 (Kostarika, Monumento Nacional Guayabo).