Syn.: Cacalia humifusa DC., Emilia amplexicaulis Baker, Emilia humifusa var. puberula H. Humb.
Česká jména: milostna (Presl 1846)
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Emilia humifusa
Rozšíření: Druh je uváděn jako endemit Madagaskaru, avšak poněkud pozoruhodně byl údajně popsán z východoafrického ostrova Zanzibar. Na Madagaskaru je rozšířen především v jeho východní části, byl zaznamenán v provinciích Antananarivo, Antsiranana, Fianarantsoa, Toamasina a Toliara. O jeho výskytu mimomadagaskarském není nic dalšího známo.
Ekologie: Roste v lemech vlhkých lesů, v křovinách, často na skalnatých stanovištích, při březích vodních toků, v pásmu od mořského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 1200 m.
Emilia humifusa
Popis: Jednoletá až vytrvalá bylina s lodyhou vystoupavou, 50–100(–150) cm dlouhou, lysou, pravidelně olistěnou. Listy jsou přisedlé, objímavé, eliptické až kopinaté, 5–8 cm dlouhé a 2–3 cm široké, na bázi srdčitě ouškaté, celokrajné nebo mělce zubaté, někdy i violovitě zúžené, na vrcholu špičaté. Úbory jsou terminální, zákrov je zvonkovitý, 7–10 mm dlouhý, jeho délka je nanejvýše dvakrát větší než jeho šířka, zákrovních listenů je 10–15, jsou čárkovité, lysé; trubkovité květy jsou žlutooranžové. Plodem je nažka asi 8 mm dlouhá, s chmýrem.
Emilia humifusa
Emilia humifusa
Emilia humifusaEmilia humifusa
Emilia humifusa
Emilia humifusa
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 13. 10. 2016 (Madagaskar, NP Isalo).