Čeleď: Ephedraceae Dum. – chvojníkovité
Ephedra fedtschenkoae
Rozšíření: Hory Střední Asie, areál druhu se táhne po hřebenech hor od západního Mongolska přes Kazachstán, Kyrgyzstán a západočínský Sin-ťiang až po Tádžikistán.
Ekologie: Roste na skalnatých horských svazích, v nadmořských výškách zhruba od 1900 až do 3800 m. K opylení dochází během června a července, semena dozrávají od srpna do září.
Ephedra fedtschenkoae
Popis: Jednodomý, ale i dvoudomý nízký polokeřík sotva 10 cm vysoký. Větve jsou dřevnaté, jen krátké, větvičky obvykle s 2–4 články, které jsou 1–2 cm dlouhé a dosahují asi 15 mm v průměru, lysé. Listy jsou vstřícné, srostlé do poloviny až dvou třetin své délky. Samčí šištice vyrůstají obvykle vstřícně, jsou vejcovité, 3–4 mm dlouhé a 2–3 mm široké, listeny ve 4–6 párech, tyčinky jsou nitkami srostlé do tyčinkového sloupku, který je vyniklý, se 4–8 prašníky; samičí šištice jsou skoro přisedlé, podlouhle vejcovité, listeny ve 3 párech, ve zralosti jsou dužnaté a červené. Semena po 1–2, jsou hnědá, 4–5 mm dlouhá.
Poznámka: Druh byl pojmenován po ruské cestovatelce a botaničce Olze Alexandrovně Fedčenkové (1845–1921), manželce cestovatele Alexeje Pavloviče Fedčenka (1844–74). Jejich synem byl ruský botanik Boris Alexejevič Fedčenko (1872–1947).
Ephedra fedtschenkoae
Ephedra fedtschenkoae
Ephedra fedtschenkoae
Fotografováno v létě 1989 (Kyrgyzstán, Ťan-šan, údolí Inylček).