Syn.: Ephedra minima Hao.
Čeleď: Ephedraceae Dum. – chvojníkovité
Ephedra monosperma
Rozšíření: Střední Asie, Rusko (Altaj), Mongolsko, Pakistán, Čína (provincie Gansu, Hebei, Nei Mongol, Qinghai, Shanxi, Sichuan, Xinjiang, Tibet).
Ekologie: Skalní výchozy, sutě, kamenité polopouště, v horách stoupá až do nadmořské výšky 4800 m.
Popis: Jedna z nejmenších nahosemenných rostlin. Polokeř dorůstající do výšky až 15 cm, často menší. Pod zemí má plazivý dřevnatějící oddenek, který prorůstá ve skalních puklinách či v suti. Z něj vyrůstají krátké dřevnatějící stonky, které se větví v několik zelených, poléhavých větví dlouhých kolem 5 cm. Listy vstřícné, zakrslé. Samčí šištice vyrůstají po 2 až 3, jsou přisedlé v uzlinách. Samičí šištice obvykle jednotlivě či v párech. Semeno se vytváří 1(–2), bývá ukryto mezi červenými, zdužnatělými šupinami.
Ephedra monospermaEphedra monosperma
Fotografováno na podzim 2005 (Čína, pohoří Ťan-šan, Borohoro Šan).