Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Primates, Lemuridae
Syn.: Eulemur fulvus subsp. rufus Audebert, 1799
Česká jména: lemur červenavý
Anglická jména: Red lemur
Eulemur rufus
Eulemur rufus
Eulemur rufus
Rozšíření: Endemit Madagaskaru vyskytující se ve dvou oddělených populacích. První je značně roztroušena na západě ostrova mezi řekami Betsiboka a Tsiribihina, druhá se vyskytuje v horách východní části ostrova, v oblasti mezi řekou Mangoro a masivem Andringitra.

Způsob života: Žije v primárních i sekundárních tropických deštných, ale i suchých lesích, vystupuje až do nadmořské výšky okolo 1700 m. Je to denní všežravec, upřednostňuje potravu rostlinnou. Žije ve skupinách po 5–18 jedincích. Samice zpočátku nosí mláďata na břiše, zhruba po měsíci na zádech, odstavují je ve stáří 6 měsíců.

Popis: Poloopice dosahující délky těla okolo 38 cm, ocas dorůstá délky okolo 50 cm. Hmotnost se pohybuje mezi 2–2,25 kg. Samci mají na hřbetě srst šedohnědou, na břiše šedou, obličej je černý, s tenkým tmavým pruhem táhnoucím se k oranžové až červenohnědé korunce, vousy jsou bílé. Samice mají obličej rovněž černý, avšak nemívají oranžovou korunku.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2014) řadí tento druh ke zranitelným (VU), jeho odchyt a chov je regulován mezinárodní obchodní úmluvou CITES. Odhaduje se, že jeho populace se snížila o více než 30 %. Největším rizikem pro tento druh je ztráta přírodních stanovišť, původní lesy jsou na Madagaskaru v některých oblastech až drasticky mýceny, na jejich místech se zakládají pole, pastviny a lidská sídla. Ohrožuje jej však i nezákonný lov.
Eulemur rufus
Eulemur rufus
Eulemur rufus
Fotografováno dne 5. 10. 2016 (Madagaskar, provincie Toliara, Forêt de Kirindy).