Čeleď: Euphorbiaceae Juss. – pryšcovité
Euphorbia cactus
Rozšíření: Roste v jihozápadní části Saúdské Arábie (zde dosti vzácně), dále v Jemenu a na východním pobřeží Rudého moře v Eritreji a snad i v Súdánu; zřejmě roste i v Ománu. Údaje z Jihoafrické republiky, Namibie a Mexika se vztahují zřejmě k dalším druhům sukulentních pryšců.
Ekologie: Vyhledává vyprahlé balvanité svahy s řídkou, často sukulentní vegetací, díky jedovatému mléku i trnům není spásán dobytkem. Lokality leží v nadmořských výškách 300–2000 m. Druh je velmi odolný vůči horku a suchu, ale nesnáší poklesy teplot blíže k 0 °C.
Euphorbia cactus
Popis: Keřový sukulentní ostnitý pryšec, dosahující výšky až 2 m. Rostliny netvoří kmen, ale jsou již od země větvené, větve jsou vystoupavé, mají asi 10–15 cm v průměru, tvoří 3–4 podélná, široce křídlatá, nepravidelně vykrajovaná žebra; na žebrech vyrůstají párové, 5–10(–40) mm dlouhé, hnědé, spíše přímé trny. Cyathia tvoří přisedlé vrcholíky na vrcholu větví, cyathia mají asi 1 cm v průměru a nesou 5 žlázek. Trojboké, ostře žebernaté tobolky jsou za zralosti červené a mají asi 1,5 cm v průměru.
Euphorbia cactus
Euphorbia cactus
Euphorbia cactus
Fotografováno ve dnech 16. a 18. 2. 2010 (Jemen, Jabal Bura: Riqáb; Jabal Haráz: Menakhah).