Čeleď: Euphorbiaceae Juss. – pryšcovité
Euphorbia mammillaris
Rozšíření: Endemit nevelkého území v jižní části Jihoafrické republiky. Roste v provinciích Western a Eastern Cape zhruba v prostoru mezi městy Albertinia a Port Elisabeth.
Ekologie: Součást suchomilné vegetace v nižších polohách na úpatí pohoří Langerberg a Outeniqua, v kotlině Klein Karoo a údolí Langkloof. V kotlině Klein Karoo, odkud pocházejí naše snímky, roste v xerofilních až sukulentních křovinách v prostředí s ročním úhrnem srážek menším než 200 mm. Lokality leží na gradientu nadmořských výšek od hladiny moře asi do 450 m.
Euphorbia mammillaris
Popis: Dvoudomý stonkový sukulent, tvoří často hnízdovité kolonie, někdy je v nadzemní části kandelábrovitě rozvětvený; dužnaté válcovité pachykaulomy jsou vysoké asi 30 cm a dosahují průměru 4–6 cm, s 7–17 ostnitými žebry, která jsou příčně zaškrcovaná; trny na žebrech jsou nepravidelně rozmístěné, rozkladité, 0,6–1 cm dlouhé. Listy jsou drobné, dužnaté, záhy zasychají. Cyathia se tvoří kolem vrcholků na stopkách asi 2 mm dlouhých, s drobnými listenci dlouhými do 3 mm a žlutozelenými až červenofialovými eliptickými nektariovými žlázkami. Plodem je téměř kulovitá, zaobleně trojboká tobolka asi 6 mm v průměru, v každém ze 3 pouzder má po jediném vejcovitém semeni.
Ohrožení a ochrana: Podléhá ochraně mezinárodní obchodní úmluvy CITES.
Euphorbia mammillaris
Euphorbia mammillaris
Euphorbia mammillaris
Fotografováno dne 20. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape: Oudtshoorn, Buttelsdrift).