Syn.: Agathaea abyssinica Hochst. ex A. Rich., Agathaea dentata A. Rich., Aster abyssinicus Sch. Bip., Aster richardii (Vatke) Kuntze, Detris richardii (Vatke) Chiov., Felicia richardii Vatke
Česká jména: felície (Mareček 1996)
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Felicia dentata
Rozšíření: Afromontánní druh známý z vysokých horských poloh v Etiopii, dále z jihozápadní části Saúdské Arábie a Jemenu. Poněkud odlišný typ, Felicia dentata subsp. nubica se vyskytuje v Súdánu.
Ekologie: Kamenité a travnaté svahy v nadmořských výškách (1600–)2000–3000(–3650) m. Roste na osluněných stanovištích, na mělkých skeletovitých půdách v prostředí, kde nejnižší teploty poklesají až k 0 °C.
Felicia dentata
Popis: Nízká, vytrvalá, 5–25(–50) cm vysoká bylina s dřevnatým vícehlavým oddenkem. Lodyhy přímé, přitiskle chlupaté, olistěné pouze na bázi, nevětvené, jednoúborné. Listy téměř přisedlé, čárkovitě obkopinaté až obkopinaté, 1–3 cm dlouhé a 3–10 mm široké, štětinaté, na bázi klínovité, celokrajné nebo s 1–2 malými zoubky, víceméně podvinuté. Zákrov 1,5–2 cm v průměru, víceřadý, zákrovní listeny čárkovitě kopinaté, špičaté, 0,4–1,3 cm dlouhé, volně přitisklé, na okraji a na špičce fialové. Jazykovitých květů 12–15, samičích, se světle fialovou ligulou 1,2–1,7 cm dlouhou, terč tvořený květy oboupohlavnými, žlutými. Nažky elipsoidní, hedvábitě chlupaté, na vrcholu s jednořadým, štětinovitým, hnědavým chmýrem.
Felicia dentata
Felicia dentata
Felicia dentata
Felicia dentata
Fotografováno dne 7. 11. 2013 (Etiopie, masiv Abuna Yosef, Lay Amba).