Syn.: Ranunculus ficaria var. bulbifer Marsden-Jones, Ficaria bulbifera (Marsden-Jones) Holub
Čeleď: Ranunculaceae Juss. – pryskyřníkovité
Ficaria verna subsp. bulbifera
Rozšíření: Evropský druh, chybí v nejzápadnějších a nejjižnějších oblastech kontinentu, druhotně se vyskytuje i v Severní Americe. U nás na celém území.
Ekologie: Roste na vlhkých loukách, v listnatých lesích a křovinách, také v parcích, v pásmu od nížin až do podhůří, vzácně až do hor. Kvete od března do května.
Popis: Vytrvalá bylina, lodyha vystoupavá, 6–10(–15) cm dlouhá, kořenující, v úžlabí listů s pacibulkami, z jedné lodyhy vyrůstá jediná květní stopka, která je olistěná. Listy řapíkaté, srdčitě vejčité nebo okrouhle ledvinité, až 45 mm dlouhé, na okraji nepravidelně vroubkované, lesklé, lysé, netvoří přízemní růžici, směrem vzhůru se listy zmenšují. Květy leskle zlatožluté, kališní lístky vejčité, korunní lístky úzce vejčité, lysé. Plodem jsou nažky, které jsou obvykle zakrnělé.
Záměny: Podobný druh Ficaria calthifolia (orsej blatoucholistý) se odlišuje především nekořenujícími lodyhami, květní stopky jsou zároveň neolistěné.
Ficaria verna subsp. bulbiferaFicaria verna subsp. bulbifera
Ficaria verna subsp. bulbifera
Fotografováno dne 9. 3. 2008 (Praha, Kinského sady).