Syn.: Caidbeja adhaerens Forssk., Forsskaolea cossoniana Webb
Čeleď: Urticaceae Juss. – kopřivovité
Forsskaolea tenacissima
Rozšíření: Roste při jižním pobřeží Středozemního moře od Maroka po Egypt, zasahuje i do jihozápadního Španělska a na Maltu, dále v subsaharské Africe v pruhu od Mauretánie po Somálsko, v Asii od Izraele po Indii včetně celého Arabského poloostrova.
Ekologie: Roste na suchých kamenitých místech v širokém rozpětí nadmořských výšek až do 2500 m.
Forsskaolea tenacissima
Popis: Převážně vytrvalá, nežahavá, štětinatě chlupatá bylina s přímými, až 60 cm vysokými, červeně naběhlými stonky. Listy jsou střídavé, řapíkaté, s obvejčitou až kosníkovitou, 1–3 cm dlouhou a 0,8–2 cm širokou čepelí, na líci šedozelené, na rubu bíle plstnaté, na bázi dlouze klínovité, na okraji vroubkované a poseté odstálými štětinami, na vrcholu zaokrouhlené; palisty přítomny. Květy jsou velmi drobné, nenápadné, jednopohlavné, tvoří klubíčka v paždí listů a jsou podepřené 5 dlouze brvitými listeny; v každém klubíčku je 5–8 samčích a 2–6 samičích květů. Plody jsou nažky.
Poznámka: Rodové jméno vytvořil C. Linné na počest svého žáka P. Forsskåla (1732–1763), který se podstatnou měrou zasloužil o poznání rostlinného světa Arabského poloostrova.
Forsskaolea tenacissimaForsskaolea tenacissima
Forsskaolea tenacissima
Fotografovala Alena Vydrová, dne 17. 2. 2010 (Jemen, Jabal Bura: u osady Aden).