Čeleď: Fouquieriaceae DC.
Fouquieria splendens
Rozšíření: Roste na jihozápadě USA (Nové Mexiko, Texas, Nevada, Kalifornie, Arizona) a v Mexiku. Běžný je v Sonorské a Chihuahuanské poušti, na sever sahá po jižní část Mohavské poušti, na východ po Texas a na jih až do středního Mexika.
Ekologie: Polopouštní oblasti, od nížin do hor.
Fouquieria splendens
Popis: Dřevnatý keř, 3–6 m vysoký. Z jeho zkráceného bazálního kmene rostou dlouhé tenké trnité větve, asi 5 cm v průměru, které se prakticky dále nevětví. Listy vyrůstají po dešti velmi rychle, během tří dnů, a jsou dvojího typu; listy primární časem odumřou a jejich řapík se změní v trn, listy sekundární vyrůstají z jejich úžlabí. Květy jsou velmi dekorativní, oranžovočervené barvy, vyrůstají na koncích větví a jsou opylovány kolibříky a drvodělkami. V nižších polohách rozkvétá již v březnu, plodem je tobolka.
Poznámka: Nejrozšířenější druh čeledi. Španělské národní jméno druhu je ocotillo.
Fouquieria splendens
Fouquieria splendens
Fotografováno v dubnu 2010 (Mexiko, Sonorská poušť).