Syn.: Frankenia hirsuta subsp. laevis (L.) P. Fourn., Frankenia leonardorum Alain
Čeleď: Frankeniaceae S. J. Gray – frankeniovité
Frankenia laevis
Rozšíření: Evropská část areálu se rozkládá v jihozápadní a západní části kontinentu, druh zasahuje na sever až do Anglie, ve Středozemí do jižní Francie a Itálie, jakož i na většinu ostrovů. Dále roste v severní Africe od Maroka po Tunisko, zatímco výskyt v Libyi vyžaduje potvrzení. Byl zaznamenán i v Makaronésii, a to jak na Azorách, tak na Madeiře a Kanárských ostrovech.
Ekologie: Provází pobřežní písčiny a slaniska, preferuje zasolená stanoviště s dostatečným obsahem dusíku.
Frankenia laevis
Popis: Vytrvalá polštářovitá bylina s poléhavými, (5–)8–50(–60) cm dlouhými lodyhami, vyrůstajícími z dřevnatého oddenku; lodyhy jsou bohatě větvené, většinou chlupaté. Listy jsou vstřícné, kratičce řapíkaté, čárkovité, 2,5–4,5(–10) mm dlouhé, na líci často téměř lysé, na rubu papilnaté nebo krátce pýřité, na okraji podvinuté a brvité. Květy jsou většinou jednotlivé, řidčeji uspořádané v chudokvětých vrcholících; kalich je trubkovitý, (2–)2,5–4,5(–5) mm dlouhý, s žebry většinou lysými a rýhami obvykle chlupatými; korunní lístky jsou obvejčité, (4–)4,5–6(–7) mm dlouhé, růžové nebo světle fialové, zvlněné; tyčinek je 6, ve dvou kruzích; svrchní semeník srůstá obvykle z 3 plodolistů. Plodem je tobolka ukrytá ve vytrvalém kalichu.
Frankenia laevis
Frankenia laevis
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 21. 4. 2017 (Portugalsko, Praia do Monte Clérigo).