Syn.: Ornithogalum pusillum F. W. Schmidt, Ornithogalum uniflorum Zauschn., Gagea pusilla (F. W. Schmidt) Sweet, Gagea clusiana Schult. et Schult. f., Ornithogalum clusii Tausch, Ornithoxanthum pusillum (F. W. Schmidt) Link, Stellaster pusillus (F. W. Schmidt) Kuntze – křivatec maličký
Čeleď: Liliaceae Juss. – liliovité
Gagea pusilla
Rozšíření: Eurasijský druh rozšířený ve střední, jižní a jihovýchodní Evropě – Česká republika, Slovensko, Rakousko, Maďarsko, severní Itálie, státy bývalé Jugoslávie, Albánie, Řecko, Bulharsko, Rumunsko, Ukrajina, Bělorusko, evropská část Ruska, zasahuje až na jihozápadní Sibiř. V České republice se vyskytuje jen velmi roztroušeně na jižní Moravě, na sever zasahuje k Ivančicím, Vyškovu, okolí Olomouce a Valašských Klobouk. Na Slovensku je uváděn ze Záhorské a Podunajské nížiny, Malých Karpat, Povážského Inovce, na sever po Nitru, dále z dolního a středního Pohroní, okolí Zvolena, Ipeľsko-rimavské brázdy a Východoslovenské nížiny. Kvete v březnu až dubnu.
Gagea pusilla
Gagea pusillaGagea pusilla
Ekologie: Objevuje se roztroušeně na výslunných stráních, skalních stepích a lesostepích, v akátinách, v lesních lemech, na písčinách a mezích, na půdách neutrálních i zásaditých, výhřevných, humózních, kamenitých, hlinitých i písčitých, v pásmu od nížin do pahorkatin.
Popis: Vytrvalá bylina 5–10 cm vysoká, s jednou, vzácně dvěma podzemními cibulkami, netvoří vedlejší cibulky. Lodyha lysá, s jedním přízemním listem, 1,5–3 mm širokým, úzce čárkovitým, žlábkovitým a 2(–3) vstřícnými lodyžními listy, dolní úzce kopinatý, delší než květenství, horní úzce čárkovitý, oba lysé. Květy v počtu 1–6, se zakrnělými listeny, květní stopky lysé, okvětní lístky 13–15 mm dlouhé, žluté, vně nazelenalé, kopinaté, šikmo až hvězdovitě rozestálé. Plodem je široce vejčitá tobolka, která obsahuje kulovitá semena.
Gagea pusilla
Ohrožení a ochrana: Křivatec nizoučký patří k ohroženým druhům naší květeny (C3), na Slovensku je považován za zranitelný druh (VU).
Poznámka: Jak již napovídá druhové jméno, křivatec nizoučký patří spolu s křivatcem českým k nejmenším zástupcům rodu Gagea u nás.
Gagea pusilla
Fotografováno ve dnech 7. 4. 2007 a 9. 3. 2008 (Dolnomoravský úval, Přírodní památka Vojenské cvičiště u Bzence a Hrubá louka u Pánova).