Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Genista falcata
Rozšíření: Endemit Pyrenejského poloostrova, vyskytuje se v jeho západní části, tedy ve středním a severním Portugalsku a na západě Španělska.
Ekologie: Roste jako podrost ve světlých lesích a lesních lemech, na křovinatých skalnatých a kamenitých svazích, většinou na kyselém podkladu, společně například s druhy Castanea sativa, Cytisus multiflorus, Juniperus oxycedrus, Quercus pyrenaica aj., v nadmořských výškách zhruba od 300 až do 1250 m. Kvete od března do června.
Genista falcata
Popis: Keř, 50–100(–200) cm vysoký, s větvemi žebernatými, jemně chlupatými a s výraznými axilárními trny. Listy jsou střídavé, přisedlé nebo jen kratičce řapíkaté, jednoduché, eliptické až obvejčité, 6–16 mm dlouhé a 1,5–5 mm široké, lysé, jen po okraji a střední žilce brvité. Květy vyrůstají ve skupinkách po 2–5 na koncích krátkých postranních větví; listeny jsou jen drobné nebo chybí; kalich je 4–5,5 mm dlouhý, dvoupyský, téměř lysý, horní pysk je výrazně kratší než spodní; květy jsou žluté, lysé, pavéza je vejčitá, 8–10 mm dlouhá, kratší než člunek, který je 9–12 mm dlouhý, křídla jsou asi 9 mm dlouhá. Plodem je 10–25 mm dlouhý, srpovitě zahnutý lusk s 2–12 semeny.
Genista falcata
Genista falcata
Genista falcata
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 29. 4. 2017 (Portugalsko, Parque Natural da Serra da Estrela, Rota das Faias).