Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Artiodactyla, Giraffidae
Syn.: Giraffa camelopardalis subsp. rothschildi Lydekker, 1903
Česká jména: žirafa mramorovaná, žirafa severní (žirafa Rothschildova)
Anglická jména: Giraffe (Rothschild’s giraffe)
Giraffa camelopardalis
Giraffa camelopardalis
Rozšíření: V minulosti bylo popsáno devět různých typů žiraf, obvykle se vycházelo z barevné variability jejich srsti. Nezřídka byly tyto typy klasifikovány jako samostatné druhy, i když také se tušilo, že některé budou spíše jen zeměpisnými rasami či ekotypy jiného druhu. Právě to se potvrdilo i při poslední revizi rodu (2016), která byla založena na molekulární analýze – ukázalo se totiž, že vlastně existují jen čtyři druhy žiraf. Naše fotografie zachycují východoafrickou tzv. žirafu Rothschildovu (dříve Giraffa camelopardalis subsp. rothschildi), která se vyskytuje v Ugandě, Jižním Súdánu a západní Keni. Zmiňovaná analýza ji však přiřadila k nominátnímu poddruhu, který žije i na pomezí obou Súdánů a Etiopie. V rámci tohoto druhu byl ještě potvrzen poddruh Giraffa camelopardalis antiquorum ze savanových oblastí střední Afriky (Čad, Středoafrická republika a severní Zair) a západoafrický poddruh Giraffa camelopardalis peralta (pomezí Mali, Burkiny Faso a Nigeru, Benin a Kamerun). Lze tedy říci, že Giraffa camelopardalis je druhem severní části celkového areálu rodu Giraffa, vyskytuje se nesouvisle v sahelové a savanové části subsaharské Afriky.

Způsob života: Savanový druh, objevuje se i v suchých lesích, nevyhýbá se ani oblastem dosti suchým. Jsou to zvířata výrazně sociální, žijí ve stádech po 10–20(–70) jedincích. Samice žirafy dosahují sexuální zralosti v 3–4 letech, samci ve 4–5 letech. Mládě (vzácně i dvojčata) se samici rodí obvykle jednou za 20 až 30 měsíců, na nohy se dokáže postavit 15 minut po příchodu na svět. Jejich strava je rostlinná, tvoří ji především kapinice (Acacia), ale i druhy z rodů Grewia, Kigelia a Boscia (Capparaceae). Žirafy odpočívají i spí vestoje, sedají či lehají si jen občas.

Popis: Sudokopytník, nejvyšší suchozemský savec. Samci dosahují výšky až 5,7 m, jejich krk je až 2,4 m dlouhý, samice jsou zhruba o metr nižší. Hmotnost samců může dosáhnout až 1930 kg, samice jsou obvykle lehčí – nanejvýše 1180 kg. Srst je hustá, krátká, v zásadě skořicově hnědá s tmavšími skvrnami různého tvaru – právě jejich podoba měla dosud zásadní význam při rozlišování jednotlivých taxonů. Po krku a hřbetu se táhne krátká tmavá hříva. Hlava je úzká, protažená, na hlavě jsou nápadné poněkud dozadu posunuté rohy uzavřené v kožovitém obalu. Nohy jsou dlouhé, přední delší než zadní. Ocas je asi 1 m dlouhý a je zakončen střapcem.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2016) řadí žirafu severní k druhům zranitelným (VU), v průběhu tří generací (což je v případě žiraf 30 let, 1985–2015) dosáhl populační pokles 36–40 %.
Giraffa camelopardalis
Giraffa camelopardalis
Giraffa camelopardalis
Giraffa camelopardalis
Fotografoval František Mazáč, v říjnu 2014 (Uganda, Murchison Falls National Park).