Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Artiodactyla, Giraffidae
Syn.: Giraffa camelopardalis subsp. giraffa Schreber, 1784; Giraffa camelopardalis subsp. angolensis Lydekker, 1903
Česká jména: žirafa jižní
Anglická jména: South African giraffe
Giraffa giraffa
Giraffa giraffa
Rozšíření: Jihoafrický druh žirafy, jehož areál se táhne od severu Namibie přes Botswanu až po západní Zimbabwe, severní část Jihoafrické republiky a Svazijsko. V areálu se rozlišují dva poddruhy: nominátní poddruh žije ve východní části areálu, zatímco poddruh G. g. subsp. angolensis v jeho části západní – právě tento poddruh je zachycen i na našich snímcích.

Způsob života: Žije v savaně a suchých lesích. Živí se především listy, květy a plody dřevin, ponejvíce kapinicemi (Acacia).

Popis: Od žirafy severní (Giraffa camelopardalis) lze tento jižní druh odlišit podle rozmístění a tvaru skvrn. Srst je rovněž hustá a krátká, skvrny jsou poměrně velké, hnědé, rozprostírají se po celé noze, avšak chybí v obličejové části hlavy. Jsou buď hranaté s okraji poněkud vroubkovanými (G. g. subsp. angolensis), anebo zaoblené, mírně kaňkovité až slabě hvězdicovité (nominátní poddruh).

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2016) hovoří prozatím o žirafě jižní jen v souvislosti s žirafou severní, řadí ji tedy rovněž k druhům zranitelným (VU). Odhady populačního vývoje jsou zatím poměrně nejisté.
Giraffa giraffa
Giraffa giraffa
Giraffa giraffa
Giraffa giraffaGiraffa giraffa
Giraffa giraffaGiraffa giraffa
Fotografoval František Mazáč, v květnu 2012 (Namibie).