Syn.: Gladiolus spathaceus Pappe ex Baker, nom. illeg.
Čeleď: Iridaceae Juss. – kosatcovité
Gladiolus bullatus
Rozšíření: Nevelký areál se nachází východně od Kapského Města v Jihoafrické republice na jihu provincie Western Cape, a to mezi horskými skupinami Kogelberg a Potberg severně od Střelkového mysu.
Ekologie: Vyskytuje se ve formaci fynbos na pískovcových svazích, v nadmořské výšce 50–1050 m. Kvete na jaře.
Gladiolus bullatus
Popis: Vytrvalá bylina s bazální stonkovou hlízou se zdřevnatělým obalem. Listy jsou čárkovité, s krátkými čepelemi. Lodyha je 50–80 cm vysoká, zakončená 1–2 velkými květy; listeny jsou kýlovité; květy jsou šestičetné, zvonkovité až pyskaté, světle modré až fialové; okvětní trubka je krátká, 1–1,6 cm dlouhá, rozšiřuje se k vrcholu; dolní okvětní cípy nesou žluté skvrny; 3 tyčinky mají obloukovité nitky; semeník je spodní, čnělka nese trojklanou bliznu. Plodem je 3pouzdrá tobolka.
Ohrožení a ochrana: Ačkoli má poměrně malý areál, Červený seznam květeny Jihoafrické republiky (2009) druh hodnotí v kategorii taxonů vyžadujících pozornost (LC – least concern).
Gladiolus bullatus
Gladiolus bullatus
Fotografováno dne 13. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape: Hermanus, rezervace Fernkloof).