Syn.: Gladiolus biflorus Roem. et Schult., nom. illeg., Gladiolus laccatus Thunb., nom. illeg., Gladiolus pilosus Eckl., Gladiolus punctulatus Schrank, Gladiolus rubromarginatus Schrad. ex Roem. et Schult., Gladiolus tristis var. purpureus Thunb., Gladiolus villosiusculus Sol. ex Baker, Gladiolus villosus Ker Gawl., nom. illeg.
Čeleď: Iridaceae Juss. – kosatcovité
Gladiolus hirsutus
Rozšíření: Endemit květenné říše Capensis, roste pouze v provincii Western Cape v Jihoafrické republice, v území vymezeném městečkem Citrusdal a městem Mossel Bay.
Ekologie: Roste na kamenitých křovinatých místech, provází formaci fynbos na kyselých pískovcích. Lokality vystupují do nadmořské výšky až 600 m. Kvete na jaře.
Gladiolus hirsutus
Popis: Vytrvalá bylina, bazální stonkovou hlízu kryje vláknitá struktura. Listy jsou nejčastěji 3, čárkovité až mečovité, chlupaté, s krátkou čepelí. Lodyha je vysoká 20–40(–60) cm; květenství je srpek; květy jsou šestičetné, souměrné, dvoupyské, růžové až fialové nebo i bílé; na dolních cípech okvětí bývá obvykle tmavší kresba v podobě teček nebo proužků; tyčinky jsou 3, vyklenuté; gyneceum představuje 3pouzdrý spodní semeník, blizna je trojklaná. Plodem je tobolka.
Ohrožení a ochrana: Populace tohoto druhu nejsou v současnosti vážněji ohrožené, proto je v Červeném seznamu flóry Jihoafrické republiky (2009) zařazen mezi taxony vyžadující pozornost (LC – least concern).
Gladiolus hirsutus
Gladiolus hirsutusGladiolus hirsutus
Gladiolus hirsutus
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, dne 13. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape: Hermanus, rezervace Fernkloof).