Syn.: Gladiolus formosus Klatt, nom. illeg.
Čeleď: Iridaceae Juss. – kosatcovité
Gladiolus venustus
Rozšíření: Areál se rozkládá v Jihoafrické republice v provincie Western Cape a okrajově i Northern Cape, od pohoří Bokkeveld Mountains po městečko Swellendam, zasahuje až na západ Groot Karroo.
Ekologie: Roste na vlkých písčitých nebo jílovitých půdách, od mořského pobřeží až do nadmořské výšky 1000 m. Kvete na jaře.
Gladiolus venustus
Popis: Vytrvalá bylina s bazální stonkovou hlízou s dřevnatým obalem. Listy jsou úzké, čárkovité až srpovité. Lodyha dorůstá výšky 15–50 cm; květy jsou v srpku, šestičetné, slabě souměrné, žlutavé, s fialovými špičkami okvětních cípů, vonné; okvětní trubka je 1,2–1,7 cm dlouhá, horní cípy jsou přílbovitě vztyčené, dolní jsou rozestálé, s prodlouženými špičkami; tyčinky jsou 3, lehce obloukovité; semeník je spodní, 3pouzdrý, čnělka nese trojklanou bliznu. Plodem je tobolka.
Záměny: Druh se vyznačuje téměř hvězdovitými, charakteristicky zbarvenými květy; mezi ostatními kapskými mečíky je nezaměnitelný.
Ohrožení a ochrana: Patří k běžnějším druhům, v Červeném seznamu flóry Jihoafrické republiky (2009) je zařazen mezi taxony vyžadující pozornost (LC – least concern).
Gladiolus venustus
Gladiolus venustusGladiolus venustus
Gladiolus venustus
Fotografováno dne 21. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape: Ceres).