Syn.: Agaricus adhaerens J. F. Gmel., Agaricus fuscus Batsch, Agaricus glutinosus Schaeff., Agaricus mitratus J. F. Gmel., Agaricus velatus With., Leucogomphidius glutinosus (Schaeff.) Kotl. et Pouzar
Čeleď: Gomphidiaceae Maire ex Jülich – slizákovité
Gomphidius glutinosus

Gomphidius glutinosus

Rozšíření: Vyskytuje se v celém mírném pásmu severní polokoule.
Ekologie: Vyrůstá hojně od července do listopadu na prosvětlených místech v jehličnatých lesích, hlavně pod smrky a borovicemi. Objevuje se ve skupinách.
Popis: Masitý klobouk má průměr 5–13 cm, v mládí je tupě kuželovitý nebo polokulovitý, později vyklenutý až nálevkovitý. Za sucha je hladký a lesklý, za vlhka pokrytý silnou vrstvou slizu. Má šedohnědou až čokoládově hnědou barvu s fialovým nádechem, později bledne do okrově hnědé barvy. Pokožku se slizem lze snadno sloupnout. Lupeny jsou řídké, sbíhající na třeň, mají bělavou barvu, později černají od dozrávajících výtrusů. V mládí jsou zakryté bělavým slizovitým velem. Třeň je vysoký 5–10 cm, 1–2 cm tlustý, válcovitý, pod lupeny se mírně zužuje. Povrch má slizký, nahoře má bělavou barvu, dole citrónově žlutou. Po velu zůstává v horní části třeně malý prsten. Dužnina je měkká, pevná, bílá, později šedavá, ve třeni žlutá, na řezu nemění barvu. Je téměř bez vůně, chuť je příjemně nasládlá. Výtrusný prach je téměř černý, výtrusy šedohnědé nebo žlutohnědé, hladké, válcovitě vřetenovité.
Záměny: Vzhled je velmi typický, je prakticky nezaměnitelný.
Využití: Je to jedlá, velmi chutná houba. Sbírají se jen klobouky, nejlépe je hned v lese sloupnout pokožku se slizem.
Gomphidius glutinosus
Gomphidius glutinosus
Fotografováno ve dnech 26. 8. 2008 (Ralsko, u Hradčan) a 5. 10. 2008 (Šumava u Antýglu).