Syn.: Hedysarum boreale f. album B. Boivin
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Hedysarum boreale
Rozšíření: Severovýchodní Asie (Kamčatka a sever východní Sibiře) a severní část Severní Ameriky (od Aljašky přes skoro celou Kanadu až po Arizonu a severní Texas, nezasahuje do východní části USA a Kalifornie). V areálu se rozlišují dva poddruhy, nominátní se vyskytuje spíše v jižnějších oblastech Severní Ameriky, H. b. subsp. mackenziei je domovem zase v arktických oblastech Ameriky i Asie, na jih zasahuje až do severního Oregonu. Varieta H. b. var. gremiale se objevuje ještě v americkém státě Utah.
Ekologie: Roste v prérii i tundře, v křovinách i při okrajích lesů, na půdách jílovitých i písčitých, snáší i půdu mírně zasolenou, stoupá až do nadmořské výšky okolo 2400 m.
Hedysarum boreale
Popis: Vytrvalá bylina, 20–60 cm vysoká. Lodyha je vystoupavá až přímá, na bázi dřevnatá, někdy větvená, listy jsou lichozpeřené, 3–12 cm dlouhé, s 5–15 jařmy, lístky jsou vejčité až kopinaté, 10–40 mm dlouhé a 3–14 mm široké. Květenství vyrůstá v úžlabí horních listů, je hroznovité, 5–50květé, květy jsou stopkaté, kalich je zvonkovitý, 5četný, chlupatý, koruny jsou růžové, červené, vzácně i bílé. Plodem je zaškrcovaný struk, jednotlivé díly jsou 5–8 mm dlouhé a 4–7 mm široké.
Poznámka: Hedysarum boreale je oblíbenou položkou jídelníčku všech medvědů. Pojídají jak listy, tak kořeny.
Hedysarum boreale
Hedysarum boreale
Hedysarum boreale
Hedysarum boreale
Fotografováno v průběhu roku 2013 (Kanada, Alberta, Calgary, Twelve Mile Coulee Natural Environment Park).