Čeľaď: Ranunculaceae Juss. – pryskyřníkovité / iskerníkovité
Helleborus dumetorum
Rozšírenie: Druh s areálom obmedzeným na juhovýchodnú Európu. Vyskytuje sa na Ukrajine, v Moldavsku a Rumunsku, odkiaľ zasahuje do strednej Európy do Maďarska a Rakúska, južnejšie v štátoch bývalej Juhoslávie (Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Čierna Hora a Macedónsko). Západnejšie je výskyt udávaný zo severného Talianska.
Ekológia: Listnaté, predovšetkým dubovohrabové a dubové lesy v pahorkatinách až podhorí, výskyt ani v najteplejších oblastiach nepresahuje 700–1000 m n. m. Vyžaduje humusové, vlhké pôdy s neutrálnou reakciou, je tieňomilným druhom. Kvitne skoro, od (februára) marca do apríla.
Helleborus dumetorum
Opis: Trváca,15–30 cm vysoká rastlina. Neprezimujúce listy s lisým rubom sú dlaňovito zložené, kopijovité. Lístky v počte 9 až 13 sú na okrajoch jedenkrát pílkaté. Kvety s priemerom 2–5 cm sú mierne sklonené, s početnými tyčinkami a nektáriami. Zelené až zelenožlté neprekrývajúce sa lupienky sú v skutočnosti kališné lístky, pričom pravé korunné lupienky sú redukované. Plodom je mechúrik.
Poznámka: Zavčas z jari kvitnúci lesný druh, nezriedka sa vyskytuje v početných populáciách. Podľa niektorých zdrojov na lokalitách s Helleborus purpurascens vytvára spoločné hybridy. Okrem nominátneho je opísaný aj poddruh Helleborus dumetorum subsp. atrorubens (Waldst. et Kit.) Merxm. et Podlech.
Helleborus dumetorum
Helleborus dumetorum
Helleborus dumetorum
Foto: 25. 3. 2017 (Maďarsko, Budai-hegység).